Na tej stronie są… wykorzystywane pliki cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników (zbieranie anonimowych danych dla celów statystycznych). Użytkownik ma możliwość‡ samodzielnej zmiany ustawień„ dotyczą…cych cookies w swojej przeglą…darce internetowej. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień„ ustawienia swojej przeglą…darki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij w Zamknij.

Wieprzowina Regionalna

Świnie rasy puławskiej

Świnie rasy puławskiej to najstarsza z obecnie utrzymywanych ras krajowych, której tradycje hodowlane są związane z regionem Lubelszczyzny. Historia tworzenia rasy sięga lat 20-tych XX w., kiedy rozpoczęto prace hodowlane zmierzające do uzyskania populacji świń szybkorosnących, o wysokiej wartości rzeźnej, odpornych na niekorzystne warunki środowiskowe. Powstałą populację określono mianem „świni gołębskiej”. W 1951 r. decyzją Państwowego Instytutu Naukowego Gospodarstwa Wiejskiego w Puławach, świnie gołębskie zostały przekształcone w typ bardziej wyrostowy o cechach mięsnych. Nastąpiła również zmiana nazwy na rasę puławską. Największe zainteresowanie hodowców rasą puławską przypadło na lata 50 i 60-te XX wieku.

Na początku lat 90. XX w. nastąpiło drastyczne załamanie hodowli, spowodowane min. masowym wykorzystaniem ras o wysokiej mięsności. Aby zapobiec wyginięciu rasy podjęto wówczas działania w kierunku ochrony zasobów genetycznych tradycyjnych ras. Od tego czasu hodowcom świń puławskich zostały przyznane subsydia rządowe na wspieranie stad zachowawczych, dzięki temu ich liczba ustabilizowała się. W 2009 roku świnia rasy puławskiej została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Działania te sprawiły, że populacja odbudowała się głównie w pierwotnym miejscu występowania, tj. na Lubelszczyźnie - pod koniec 2011 roku na terenie Polski znajdowało się już 935 loch.

Świnie rasy puławskiej wyróżniają się spośród obecnie utrzymywanych w Polsce ras bardzo dobrą jakością pozyskiwanego z nich mięsa, które nawet po obróbce termicznej nie traci aromatu i ma charakterystyczny, marmurkowaty wygląd, warunkowany przez odpowiedni udział tłuszczu śródmięśniowego. Ponadto jest kruche i przede wszystkim bardzo soczyste, co podkreśla jego walory smakowe.
 

Znajdź punkt na mapie

Znajdź sklep/restaurację, oferujące mięso wieprzowe ze świń tradycyjnych ras polskich.

więcej